Влияние на времето върху болките в ставите

Към съдържанието

Влияние на времето върху болките в ставите

Публикуван от К. Ганчев в кинезитерапия · 14 март 2021
Ако живеете с болки в ставите причинени от артроза на или някакъв вид артрит, тогава вероятно вече знаете, че промяната във времето може да доведе до промени в честотата или интензивността на състоянието на болката. Хората с по-слаба хронична болка може да не вярват, че могат да почувстват промените в климата „в костите си“, но има все повече научни доказателства, че съществува връзка между промяна в сезоните и болки в ставите.
На първо място, трябва да разберете, че телата ни са дълбоко настроени към сезоните. Ето защо много здравословни състояния се влошават в определени периоди от годината. Въпреки че точната причина за влошаване на този симптом не е известна във всеки случай, тя може да е свързана с промени в:

Барометрично налягане
Съкращаване на дневен или нощен цикъл
Циркаден ритъм
Температура
Влажност
Наличие на алергени


Има много здравословни състояния, които се влияят от тези фактори, включително:

Мигренозно главоболие
Фибромиалгия
Сезонно афективно разстройство (SAD)
Астма
Артрит


Времето и артритът

Артритът е едно от най-честите състояния на болки в ставите. Въпреки че болките в ставите са общи за всички форми на артрит, много от тези заболявания използват доста различни физиологични механизми. Например, атрозата включва дегенерация на хиалинния хрущял на ставите, докато ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува ставната тъкан.
Преобладаването на анекдотични доказателства обаче е достатъчно, за да убеди много медицински експерти, че съществува връзка между сезонните промени във времето и артритната болка. Много пациенти се оплакват, че симптомите им се влошават, когато вали или когато настъпят по-ниски температури.
Много експерти смятат, че предстоящият дъжд, предшестван от промени в барометричното налягане, може да засегне ставната тъкан. Спадът на барометричното налягане може да накара мускулите и сухожилията да се разширят или свият, възможно e повишаване или намаляване на налягането в ставите. По-ниската температура може също да сгъсти течностите в ставите, като ги направи по-твърди и по-болезнени. Времето на въздействие също влияе на ежедневните навици на дейност, което влияе върху симптомите на болки в ставите. Повечето хора ще ограничат дейността си, когато е дъждовно или студено. Тази не активност позволява на ставите да се втвърдят, което води до повече болка в дългосрочен план.
Как да ограничим болката в ставите, когато времето се промени
Едно трябва да се признае, че симптомите на болки в ставите се влошават поради сезонни промени, но е по-важно да се предприемат активни стъпки за ограничаване на болката и увреждането на ставите. Ето някои полезни начини за ограничаване на сезонните симптоми:
- Увеличете консумацията на витамини - добрата диета е основополагаща за борбата с болките и уврежданията на ставите, но диетата може да не е достатъчна. Някои проучвания показват, че пациентите с артрит не получават достатъчно витамин D, така че е важно да се заредите с храни, богати на витамин D. Много експерти препоръчват да приемате хапчета от витамини D, E, A и K за оптимално здраве на ставите.
- Останете хидратирани - дехидратацията поставя ненужен стрес върху ставите. Редовното пиене на течности гарантира, че във вашите стави има достатъчно смазка и че ставната ви тъкан работи с максимална производителност. Има и някои доказателства, че липсата на хидратация може да ви направи по-чувствителни към болката.
- Поддържайте топлина - важно е да поддържате ставите си възможно най-защитени от студа. Носете допълнителни слоеве, когато излизате навън, за да смекчите всякакви щети, които студът може да ви нанесе.
- Поддържайте нивата на двигателна активност - може да не ви се иска да се разхождате в дъжд или снежна буря, но все пак трябва да поддържате активност. Липсата на употреба може да блокира ставите и да влоши симптомите на болка, така че продължете със стационарния си велосипед или йога дори в студените месеци
- Топла вода - независимо дали плувате в отопляем басейн или накисвате гореща вана, водата може да направи чудеса за ставите ви. Проникващата топлина може да разхлаби сковани стави и да облекчи болките в ставите. След накисване постепенно отново се аклиматизирайте към студа, за да предотвратите шок за вашата система
- Масажна терапия - много пациенти страдат от мускулни болки, както и болки в ставите. Дългосрочната болка може да доведе до мускулни контракции, но дълбокият масаж на тъканите може да помогне за отпускане на напрегнатите мускули, както и сковаността на ставите. Освен това има силен прилив на ендорфини след масаж, който ще осигури значително облекчаване на болката.
- Спокоен сън - много хора изпитват промени в моделите на съня, когато денят се скъсява или удължава. Поддържането на график за спокоен сън е от решаващо значение за здравите стави и смекчаването на болката. Придържайте се към редовния си график на съня, доколкото е възможно
- Физикална терапия - ако все още не посещавате физиотерапевт за вашето здраве на ставите, тогава новият сезон може да е идеалното време. Не само ще научите повече за това как да ограничите увреждането на ставите и да оптимизирате здравето си, но терапевтичните сесии трябва да подобрят функцията на ставите и симптомите на болка.



There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

Адрес София кв. Стрелбище ул. Траянови врата 20

Назад към съдържанието