Болки в рамото (периартрит)

Към съдържанието

Болки в рамото (периартрит)

Рамото има широк и универсален диапазон на движение. Когато нещо се  обърка с рамото, това води до ограничение в свободата на движение и може  да е съпроводено със силна болка и дискомфорт.
   
Рамото е сферична става, в която участват три основни кости:  мишничната кост, ключицата  и лопатката. То е изградено от две основни  стави – акромиоклавикуларна и същинска раменна става. (гленохумерална)
   
Акромиоклавикуларната става е между израстъка на лопатката и ключицата.
   
Гленохумаралната става е изградена от горната, сферична част на  мишничната кост и специална ставна повърхност  на лопатката. (тя е  плитка, малка и между нея и главата се намира менискоид, наречен ставна  устна).
   
Раменната става е най-подвижната става в тялото. Тя движи рамото  напред и назад. Също така позволява на ръката да се движи с кръгово  движение и да се движи нагоре и далеч от тялото.
   
Най-често рамото се уврежда при ръчен физически труд, спорт или често  повтарящи се движения. Съществуват заболявания, при които може да се  усети болка в раменната област, без да има локална причина в самата  става. Най-честата причина са заболявания във врата (шиен дял на  гръбнака), в карпалния канал, артрит, сърдечни проблеми и др.
   
Всеки човек може да има проблеми с раменете независимо от възрастта,  но все пак има тенденция с напредване на годините оплакванията да  зачестяват. Тогава водещи стават ставните оплаквания, свързани с  износването на ставния хрущял. При младите най-честите оплаквания са  свързани с меките тъкани на ставите (сухожилия, мускули, връзки, ставна  капсула и т.н.), както и ирадиращи болки, като най-честата причина са  проблеми във врата.

   
Какво причинява болките в рамото

   
Няколко фактора и състояния могат да допринесат за болка в рамото.  Най-разпространената причина е тендинитът на ротаторния маншон. Това е  състояние на възпаление в сухожилията на мускулите ротатори в раменните  стави. Друга често срещана причина за болка в рамото е синдромът на  притискане, при който ротаторният маншон се притиска от т.нар. фиброзен  покрив. (връзка в раменната област)
   
Други причини за болка в рамото включват:
   
  • артрит
  • скъсан хрущял
  • скъсан маншет на ротаторите
  • оттекли бурсални торбички или сухожилия
  • костни шипове (костеливи изпъкналости, които се развиват по краищата на костите)
  • прещипан нерв във врата или рамото
  • счупена кост на рамото или ръката
  • замръзнало рамо
  • изкълчено рамо
  • нараняване на гръбначния мозък
  • сърдечен удар

   
Кога трябва да потърся медицинска помощ

   
Трябва да се свържете с вашия лекар, ако имате температура, не можете  да преместите рамото, появят се хематоми, топлина и изтръпване около  ставата или болка, която продължава след няколко седмици домашно  лечение.
   
Ако болката в рамото е внезапна и не е свързана с нараняване, веднага  се обадете на бърза помощ. Това може да е признак на сърдечен удар.
   
Други признаци на сърдечен удар включват:
   
  • затруднено дишане
  • стягане в гърдите
  • виене на свят
  • прекомерно изпотяване
  • болка във врата или челюстта

   
Какви са възможностите за лечение на болка в рамото

   
Лечението зависи от причината и тежестта за болката в рамото. Някои  опции за лечение включват физикална терапия, кинезитерапия,  медикаментозно лечение или хирургична намеса.
   
Кинезитерапията е изключително мощна терапия, която повлиява много  добре възстановяването функцията в рамото и понижава степента на болка.  Използват се редица методики и средства, с които се стимулира  оздравителният процес.
   
Вашият лекар може също да ви предпише лекарства като нестероидни  противовъзпалителни средства (НСПВС) или кортикостероиди.  Кортикостероидите са противовъзпалителни лекарства, които могат да се  приемат през устата или да бъдат инжектирани в рамото.
   
Ако сте претърпели операция на рамото, следвайте внимателно  инструкциите, които са ви дадени от лекуващия лекар и кинезитерапевт.
   
Някои незначителни болки в рамото могат да се лекуват у дома.  Използвайте торба с лед или увийте лед в кърпа, защото поставянето на  лед върху кожата може да доведе до измръзване и изгаряне на кожата.
   
Други домашни лечения включват използване на нестероидни  противовъзпалителни средства без рецепта, за да се намали болката и  възпалението.
   
Как мога да предотвратя болката в рамото
   
Простите упражнения за рамото могат да помогнат за разтягане и  укрепване на мускулите и сухожилията на ротаторния маншон.  Кинезитерапевт може да ви покаже как да ги правите правилно.
   
Ако сте имали предишни проблеми с рамото, използвайте лед за 15 минути след тренировка, за да предотвратите бъдещи контузии.



There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

Адрес София кв. Стрелбище ул. Траянови врата 20

Назад към съдържанието